400.000 de ucraineni au intrat în România după invadarea Ucrainei

Peste tot în ţară, autorităţile şi oamenii de rând s-au mobilizat pentru a veni în ajutorul refugiaţilor.

Adăugat: 13 Martie 2022
Ultima actualizare:13 Martie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Aproape 400 de mii de ucraineni au intrat în România după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Dintre aceştia, peste 3.700 au solicitat azil.

Peste tot în ţară, autorităţile şi oamenii de rând s-au mobilizat pentru a veni în ajutorul refugiaţilor.

În judeţul Constanţa, de exemplu, peste 1.000 de persoane care au fugit din calea războiului sunt cazate în hoteluri, case sau centre sociale parohiale.

De asemenea, autorităţile încearcă să evalueze starea de sănătate a refugiaţilor, în special în contextul pandemiei de coronavirus, iar voluntarii lucrează non-stop în centrele de colectare a donaţiilor.

Reporter: Sorin Cealera

-: E foarte dificil să trăieşti în această ţară, de când a început războiul, dar poporul nostru este foarte puternic. Soţul meu este în armată şi a rămas acolo să apere casa şi oraşul nostru.

Reporter: Sunt mii de astfel de mărturii ale femeilor refugiate din Ucraina, care au ajuns în România împreună cu copiii lor sau cu părinţi vârstnici.

În Constanţa au primit un adăpost în hotelurile de pe litoral, în centrele sociale ale bisericilor sau în casele oamenilor care sunt îndemnaţi de autorităţi să anunţe Poliţia Locală pentru o evidenţă mai clară şi posibilitatea de a acţiona rapid în situaţii de urgenţă. Incidenta cazurilor Ucraina rămâne peste 3 la mie în majoritatea oraşelor constănţene.

Prefectului judeţului Constanţa, Silviu Coşa: Acolo unde vin grupuri mai mari, Direcţia de Sănătate Publică deplasează medici, unde realizează o evaluare de sănătate, pot beneficia de servicii de sănătate în acelaşi condiţii ca cele ale unui cetăţean român.

Reporter: În acelaşi timp continuă campania de donaţii prin care s-au strâns până acum peste 10 tone de produse alimentare, de îmbrăcăminte sau de igienă. Principalul punct de colectare este pavilionul expoziţional din Constanţa.

Viceprimarul municipiului Constanţa, Ionuţ Rusu: Vor pleca de la noi către Cernăuţi şi de acolo, bineînţeles de la acel hub se distribuie în toată Ucraina. Constănţenii sunt permanent deschişi, vin şi aduc în continuare lucruri. Le mulţumim frumos şi îi îndemnăm să facă în continuare acest lucru.

Campania este organizată de Crucea Roşie, Primăria Constanţa, Consiliul Judeţean şi Prefectura judeţului Constanţa.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 Martie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza