Incendiu violent în București. 27 de persoane au murit
Incendiul a izbucnit la clubul Colectiv în jurul orei 23:00, în timpul unui concert. Numărul victimelor poate crește, spune Raed Arafat.
Articol de Radio România, 31 Octombrie 2015, 08:01
27 de oameni au murit şi alţi 139 sunt internaţi în spitalele din Bucureşti, după incendiul violent care a izbucnit într-un club din centrul oraşului.
Numărul victimelor poate creşte, a precizat pt Radio România Actualităţi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
"S-au prezentat 184 în total, au rămas internaţi 139, unul a decedat, iar restul au fost trimişi acasă. Pacienţi sunt împărţiţi între Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul de Arşi, Elias, Pantelimon, Sfântul Ioan, Spitalul Militar, Bagdazar, Spitalul Colţea, Spitalul Budimex şi mai avem şi Spitalul Agrippa Ionescu de la SRI. Încă e prematur să vă spunem exact câţi sunt intubaţi şi ventilaţi, dar cifrele astea pot să se schimbe că încă mai primim rapoarte de la spitale. Cine vrea să doneze poate să doneze la institutul de Hematologie şi Transfuzie din Bucureşti. La momentul actual nu era nevoie de sânge, dar va fi nevoie la un moment de plasmă pentru astfel de cazuri", a spus Raed Arafat.
"Filmul" evenimentelor tragediei
Incendiul a izbucnit la clubul Colectiv vineri seara, în jurul orei 23:00, în timpul unui concert
Prima ipoteză pe care merg anchetatorii este un incendiu şi nu o explozie, spunea procurorul de caz.
În urma concertului rock care avea loc în Clubul Colectiv, chiar era o lansare de album, s-au dat drumul la nişte efecte pirotehnice, iar flăcările acestea au aprins bureţii care izolau fonic clubul.
Dacă stăm să ne uităm puţin, aceşti bureţi observăm că se aprind instant la orice contact cu orice urmă de flacără, transmite reporterul RRA, Alex Buzică.
Asta s-a întâmplat şi seara trecută, focul s-a extins foarte repede în tot Clubul Colectiv din Bucureşti, iar când s-a deschis uşa şi s-a produs această îmbulzeală care a avut loc acolo, cu oxigenul iată că flăcările s-au extins asupra tuturor.
Mulţi au rămas intoxicaţi cu fum, au rămas călcaţi în picioare şi astfel şi-au pierdut viaţa.
La faţa locului, înainte de a veni ambulanţa, oamenii care stau în acea zonă acordau primul ajutor.
A fost o mişcare de forţe şi într-adevăr oamenii se ajutau între ei, nu mai conta cine sunt, dacă se cunosc sau nu.
Pe de altă parte, clubul a fost amendat în urmă cu câteva săptămâni pentru lipsă de personal calificat.
Şi un martor care a supravieţuit tragediei spune că a mai fost la concerte în acest club şi a mai asistat la efecte pirotehnice dar niciodată nu a ieşit nimic de sub control.
Circa 400 de persoane erau în club vineri seară în momentul în care a izbucnit incendiul, iar clubul din păcate avea doar o singură ieşire.
Răniţii au fost repartizaţi la 12 spitale, dar multe dintre victime nu au fost încă identificate, pentru că nu aveau acte asupra lor.
Pentru familiile acestora, autorităţile au pus la dispoziţie mai multe numere de telefon, printre care: 021.206.92.91, 021.313.06.05 şi 021.312.25 47. Celelalte sunt afişate pe pagina de internet a Ministerului de Interne.
Aşa cum a spus şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, autorităţile fac apel la populaţie să doneze sânge pentru cei răniţi în accident.
Centrele se deschid peste o oră.
Spitalele au reacţionat bine, s-au mobilizat foarte bine, am comunicat celor care vor să doneze o pot face la centrele de transfuzie a Municipiului Bucureşti în Piaţa Victoriei şi la Spitalul Universitar, a spus ministrul Sănătății.