2,1 milioane de buletine de vot pentru judeţul Constanţa

La alegerile locale din 5 iunie, constănţenii vor alege 942 de consilieri locali în cele 70 de comune, oraşe şi municipii.

Adăugat: 6 Mai 2016
Ultima actualizare:6 Mai 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Conform ordinului prefectului, cel mai mare număr de consilieri îl va avea, municipiul Constanţa, cu 27 de consilieri locali.
La polul opuş cele mai mici consilii locale, cu 9 consilieri locali, vor fi la Cerchezu, Dumbrăveni, Grădina, Horia, Saraiu şi Vulturu cu câte 9 consilieri locali. La aceştia se adaugă 37 de consilieri judeţeni.

Noi reguli electorale

Este pentru prima dată când nu mai pot fi puse bannere electorale ci doar afişe de mici dimensiuni în spaţii special amenajate.
Cele expuse pană acum, în baza reglementărilor pentru publicitate, trebuiau date jos până la miezul nopţii.

Potrivit reporterilor de la Radio Constanţa, contractul pentru tipărirea buletinelor de vot va fi semnaţ la Constanţa, pe data de 9 mai, dată la care expiră termenul pentru eventualele contestaţii la licitaţia organizată.

Sunt 44 de tone de hârtie comandate în acest sens de la Rezervele Statului, ministerul de resort urmând să facă o programare pentru ridicarea ei.
Buletinele de vot trebuie tipărite până pe 26 mai.

În judeţul Constanţa vor fi tipărite 2,1 milioane de buletine de vot.

Astăzi, s-a stabilit prin tragerea la sorţi, ordinea în care partidele politice şi organizaţiile minorităţilor naţionale vor apărea pe buletinele de voţ la alegerile locale din 5 iunie.

Aceasta este ordinea pe buletinul de vot

1. Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor
2. Partidul Naţional Liberal
3. Uniunea Naţională pentru Progresul României
4. Partidul Social Democrat
5. Partidul România Mare
6. Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România
7. Partidul România Unită
8. Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat
9. Partidul Ecologist Român
10. Partidul M10
11. Partidul Puterii Umaniste (social-liberal)
12. Partidul Mişcarea Populară
13. Partidul Naţional Democrat

Trei testări pentru sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot

Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului multiplu, care urmează să fie folosit la alegerile locale de luna viitoare va fi supus la trei testări.

Prima va avea loc pe data de 22 mai, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă.

El a mai spus că va fi simulată o situaţie cât mai apropiată de cea reală din timpul votului, tocmai pentru a putea fi identificate eventualele vulnerabilităţi ale sistemului.

Ministrul Petre Tobă a dat asigurări că acţiunile de pregătire a alegerilor se desfăşoară conform calendarului şi sunt luate măsuri şi pe zona de ordine publică.

Peste 350 de milioane de lei - aceasta este suma alocată de Ministerul Afacerilor Interne, Prefecturilor din ţară pentru organizarea alegerilor locale ce vor avea loc pe 5 iunie.

La nivel naţional vor fi organizate 18.616 secţii de votare care vor primi 93.000 de ştampile cu inscripţia "votat".

Ministrul Afacerilor Interne a arătat ieri într-o videoconferinţă cu prefecţii că instituţia a efectuat deja virările de credit bugetar în limita fodurilor alocate.

Una dintre problemele ridicate de prefecţi în cadrul vidoconferinţei a fost deficitul experţilor electorali, mai multe judeţe confruntându-se cu imposibilitatea de a acoperi numărul de persoane necesare.

Şi în judeţul Constanţa lipsesc 39 de experţi electorali şi operatori de calcul, localităţile cu deficitul cel mai mare fiind Lumina - 9, şi Tuzla - 7 persoane.

Cei interesaţi să devină experţi electorali sau operatori de calcul în secţiile de votare se pot înscrie la Autoritatea Electorală Permanentă, mai informează reporterii Radio Const.Autor:
Radio Constanța
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
6 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza