2023, anul digitalizării serviciilor publice

2023 se profilează ca un an foarte important în demersurile de digitalizare a serviciilor publice.

Adăugat: 22 Ianuarie 2023
Ultima actualizare:22 Ianuarie 2023

Politica Romaneasca
trimite pe mail

După ce, la începutul acestei luni, a fost promulgată legea prin care autorităţilor li se impune ca, în termen de şase luni, să-şi îmbunătăţească procedurile, astfel încât să nu mai ceară copii ale documentelor pe care tot statul le-a emis, un alt act normativ a trecut de perioada dezbaterii publice şi urmează să fie adoptat, cel care reglementează introducerea cărţii de identitate electronice la nivel naţional, implicit a sistemului informatic dedicat în toate birourile de evidenţă a populaţiei din ţară.

În noul format, documentul ar urma să simplifice şi mai mult relaţia cetăţenilor cu instituţiile publice, a explicat, la Radio România Actualităţi, chestorul de Poliţie Cătălin Giulescu, şef al Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor.

Cătălin Giulescu: Ne pregătim de interconectare cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, astfel încât, probabil din vară, să putem prelua date care să înlocuiască titlul de proprietate sau extrasul de carte funciară, astfel încât, pentru eliberarea unui document de identitate, cetăţeanul va trebui să se prezinte fizic în ghişeu, fără să mai fie necesar să prezinte documentele uzuale. Probabil, în toamnă, când va începe să funcţioneze noul sistem pentru emiterea actelor de stare civilă, informaţiile necesare emiterii unui document de identitate - şi mă refer aici la certificate de stare civilă - să poată fi preluate în format digital. Noul format al cărţii electronice de identitate va ajuta cetăţenii să se autentifice în sistemele administraţiei publice, astfel încât să nu mai fie necesară deplasarea şi prezentarea în ghişee fizice, putând să acceseze, într-o foarte scurtă perioadă de timp, mai multe servicii publice.

Chestorul de Poliţie Cătălin Giulescu a precizat că noul sistem şi cartea de identitate electronică vor beneficia de măsuri de înaltă securitate adecvate erei tehnologice în care trăim.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
22 Ianuarie 2023


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza