2019 - Referendum naţional. Ştiri

Pe 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, va avea loc Referendumul Naţional iniţial prin decret de preşedintele Klaus Iohannis.

Adăugat: 16 Mai 2019
Ultima actualizare:16 Mai 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin vot cu "DA" sau "NU" la două întrebări: 'sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?'

Cea de-a doua întrebare este: 'sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, al pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?'

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că prin participarea la votul din 26 mai, când au loc alegerile europarlamentare şi referendumul consultativ privind justiţia, românii au ocazia să decidă viitorul ţării.

Klaus Iohannis: Aştept să spună românii că nu sunt de acord cu politicienii corupţi, la prima întrebare, în sensul că: da, suntem de acord cu interzicerea amnistierii pentru fapte de corupţie. A doua întrebare: suntem de acord să se interzică ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei şi în domeniul politicii penale. Votaţi pe 26 mai!
Realizator: A consemnat redactorul RRA, Oana Bâlă.
*

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, susţine că personal nu va participa la referendumul din 26 mai şi îi sfătuieşte pe simpatizanţii partidului să procedeze la fel.

El spune că nu crede în onestitatea demersului pe care îl califică drept un simulacru.

Varujan Vosganian: Nu se referă pe fond la justiţie şi încearcă să radicalizeze pe români să creeze ţinte de carton şi să alimenteze fanatismul şi, mai mult decât atât, întrebările, după părerea mea, sunt şi prost puse. Nu pot să ceri românilor să se pronunţe cu privire la amnistia şi graţierea privind faptele de corupţie, când tradiţia juridică românească interzice amnistia şi graţierea pentru un număr de zeci de fapte penale.
*

Preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, consideră că referendumul solicitat de preşedintele Klaus Iohannis este inutil şi nu serveşte interesele naţionale.

Aurelian Pavelescu: Este un referendum mincinos, manipulator, inutil, un referendum care n-are nicio legătură cu interesul naţional, ci este un referendum care slujeşte numai interesele personale ale lui Klaus Iohannis şi ale grupurilor nelegitime pe care Klaus Iohannis le reprezintă.Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
16 Mai 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza