2013, "un an complicat" din punct de vedere economic

Cursul leu auto ar putea avea de suferit, datoriile făcute la FMI şi Banca Europeană trebuie rambursate, iar 2013 începe cu scumpiri.

Adăugat: 3 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:3 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Anul 2013 ar putea fi unul complicat din punct de vedere economic, în contextul în care România are de rambursat sume mari din datoria externă, iar UE, principalul nostru partener, este departe de a fi găsit o soluţie propriilor probleme financiare.

De mersul economiei depinde evoluţia cursului leu-euro, dar şi modul în care pot fi accesate creditele bancare. 

Vulnerabilitatea se va răsfrânge şi asupra evoluţiei cursului de schimb, strâns legată de cea a activităţii economice, în general.

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România anticipează un curs mediu la finalul lui 2013 de 4,55 lei pentru un euro, însă gama prognozelor este destul de variată. 

"Pentru finalul anului 2013 analiştii chestionaţi de către noi, membrii ai Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, consideră că am putea vedea un curs de schimb între 4,4 şi 4,9", susţine vicepreşedintele asociaţiei, Eugen Şinca.

În ton cu evoluţia economiei, nici creditarea nu are perspective prea bune de revigorare,  consideră perşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea.

"Anul 2012 nu a fost cel mai prolific din punct de vedere al creditării şi, din păcate, nu cred că anul 2013 va fi mult diferit de anul 2012", susţine Radu Gratian Gheţea.

Scumpirile lui 2013

2013 aduce un val de scumpiri şi tarife noi.

Unele dintre acestea sunt deja în vigoare de la 1 ianuarie, altele vor fi aplicate treptat în următoarele luni. 

Tariful reglementat la energie electrică va creşte, anul acesta, în medie cu 7%, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Cresc, de asemenea, tarifele la gazele naturale, cu 10%, dar prima majorare va fi realizată abia în a doua jumătate a anului.

Accizele vor fi calculate la un curs mai mare cu 5,16% faţă de cel de anul trecut.

În plus, accizele la motorină şi ţigarete se vor majora, ca urmare a calendarului convenit cu Uniunea Europeană. 2013 aduce şi un nou sistem de plată a TVA-ului care presupune plata taxei la încasarea facturii, şi nu la emiterea ei.

Două categorii de contribuabili vor aplica obligatoriu noul sistem de TVA: cei a căror cifră de afaceri nu depăşeşte 2.250.000 de lei şi companiile nou înfiinţate.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Iulian Olescu, Cătălin Gomboş
Adăugat:
3 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza