2013, cel mai "întunecat" an pentru libertatea presei

Anul 2013 a fost cel mai întunecat din ultimul deceniu din punctul de vedere al libertăţii presei.

Adăugat: 2 Mai 2014
Ultima actualizare:2 Mai 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Aceasta este concluzia unui raport al Freedom House, organizaţie internaţionale de apărare a democraţiei şi a drepturilor omului.

Potrivit documentului, libertatea presei a avut de suferit, anul trecut, în special în Egipt, Turcia şi Ucraina, dar şi în Statele Unite în ceea ce priveşte problemele de securitate naţională.

Doar 14% din populaţia lumii are acces acum la o presă liberă, 44% trăieşte în zone unde presa nu este liberă, iar 42% se află în regiuni unde mass media sunt parţial libere, punctează raportul.

"Asistăm la un regres general al libertăţii presei, cu guverne şi actori privaţi, care atacă jurnaliştii sau restricţionează accesul acestora la evenimente, fie prin cenzurarea conţinutului, fie prin concedierea lor din motive politice", spune Freedom House.

Din cele 197 de state şi teritorii monitorizate în 2013, doar 63 au presă liberă

Olanda, Norvegia şi Suedia sunt ţările cu presa cea mai liberă.

Pe ultimele locuri se situează Turkmenistanul, Uzbekistanul şi Coreea de Nord.

România se află la mijlocul clasamentului, în categoria ţărilor cu presă parţial liberă, la egalitate însă cu Botswana şi Republica Dominicană.

Republica Moldova este un pic mai jos, cu acelaşi scor ca Libanul şi Tunisia.

Printre ţările a căror presă nu este liberă se numără China, iar printre cele cu presă parţial liberă se află India, ambele ţări având împreună peste o treime din populaţia Globului.

Nici în Rusia presa nu este liberă.

Statele Unite sunt notate în scădere faţă de raportul Freedom House din 2012, din cauza furnizării limitate de informaţie către jurnalişti şi a vizării acestora în anchetele penale.

Libertatea presei a atins cel mai scăzut nivel din 2004 şi numărul persoanelor care au acces la mass media libere este cel mai mic din anul 1996.Autor:
Laurenţiu Văduva
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
2 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza