1 Mai, sărbătoarea Muncii

Ziua de 1 Mai, sărbătorită în majoritatea ţărilor, rămâne un reper al reglementării relaţiilor dintre muncitori şi angajatori.

Adăugat: 1 Mai 2013
Ultima actualizare:1 Mai 2013

Politica Romaneasca
Foto: Arhivă Mediafax
trimite pe mail

1 Mai - Ziua Muncii este sărbătorită  în majoritatea ţărilor lumii.

În ziua de 1 mai 1886, sute de mii de muncitori au manifestat pe tot teritoriul Statelor Unite, cerând reducerea zilei de muncă la opt ore.

Sărbătorită, de atunci, cu mai mult sau mai puţin fast, exploatată politic de regimurile comuniste sau ignorată complet în unele ţări, ziua de 1 Mai rămâne un reper al reglementării relaţiilor dintre muncitori şi angajatori.

Dar care este atitudinea românilor faţă de muncă?

Institutul pentru Evaluare şi Strategie - IRES a realizat un studiu pe această temă.

Mergem la slujbă pentru că nu avem de ales sau pentru că ne place?

Aproape jumătate dintre cei chestionaţi spun că vin la serviciu pentru salariul lunar, dar există un număr important de lucrători, 32%, care afirmă că muncesc din pasiune.

Românii se consideră, mai degrabă, un popor harnic - 55%, decât leneş - 45%, şi se uită cu respect la nemţi, japonezi şi chinezi, pe care îi consideră printre cele mai muncitoare popoare.

Unul din trei români munceşte ore suplimentare cel puţin o dată pe săptămână, dar cei mai mulţi dintre ei declară că nu sunt plătiţi corespunzător pentru asta.

Românii nu-şi apreciază şefii, în fine, patronii - aproape 70% dintre cei consultaţi în sondaj spun că patronii lor nu sunt modele de urmat în spiritul respectului faţă de muncă.

În fine, întrebaţi cum cred că ar trebui sărbătorită Ziua internaţioanlă a muncii, peste 60% dintre români răspund "prin repaus", dar sunt şi 20% care au zis "prin muncă în folosul comunităţii".

Românii au o minivacanţă

Românii se bucură anul acesta de o vacanţă prelungită de 1 Mai, după ce Parlamentul a decis ca şi zilele de 2 şi 3 mai să fie nelucrătoare.

La acestea se adaugă liberele de Paşti, astfel încât cei mai mulţi români vor reveni la muncă pe 7 mai.

"Polul distracţiei", în aceste zile, este litoralul.

1 Mai coincide şi cu  deschiderea oficială  sezonul estival 2013.

În staţiunile de la mare sunt aşteptaţi în jur de 40.000 de turişti, o rată de ocupare bună pentru oamenii din turismul de la mare.

Asociaţia Litoral - Delta Dunării a anunţat că s-au vândut cu 20% mai multe pachete turistice decât anul trecut.

Pentru cei care merg la mare, au fost deschise terasele şi au fost pregătite zeci de concerte, expoziţii şi circuite cu autobuze supraetajate.

Preţurile la cazare sunt cuprinse de la 45 de lei pe noapte la un hotel de două stele până la 220 de lei la un hotel de cinci stele.

Şi cum o vacanţă reuşită presupune evitarea oricăror evenimente neplăcute, autorităţile recomandă turiştilor să nu lase bunuri de valoare la vedere în camerele de hotel, pe plajă sau în autoturisme şi să se sasigure întotdeauna că au încuiat uşa şi au închis ferestrele camerei sau ale autoturismelor

Proteste sindicale în Spania

În multe ţări, la 1 Mai sunt organizate proteste sindicale şi manifestaţii pentru drepturile muncitorilor.

Zeci de astfel de manifestaţii, unele masive, sunt aşteptate în Spania, una dintre ţările zonei euro cu cele mai mari probleme, transmite corespondentul RRA în Spania, Ana Marria Damian.

După ce a anunţat un nou nivel record al şomajului şi a confirmat şapte trimestre consecutive de scădere a economiei, Institutul de Statistică de la Madrid a anunţat că Produsul Intern Brut al Spaniei a scăzut cu o jumătate de procent în prima parte a anului.

În buletinul economic de săptămâna trecută, Banca Spaniei anticipase această scădere, motivată de comportamentul cererii interne.

Consumul în Spania este în scădere constantă, cu mici variaţii de la un trimestru la altul, din cauza tăierilor de salarii pentru funcţionarii publici şi a majorării impozitelor, între care şi a TVA.

Principalul partide de opoziţie a propus un acord naţional de modificare a politicii economice, pentru a se opune, astfel - spun socialiştii - Europei şi Germaniei, care au impus austeritate şi reforme, pe care populaţia le suportă cu sacrificii.

Lideri din Partidul Conservator, aflat la guvernare, au replicat că, până acum, singura ocupaţie a opoziţiei a fost să pună piedici guvernului.

Există, totuşi, posibilitatea ca, în 8 mai, când premierul Mariano Rajoy va explica în Congresul Deputaţilor măsurile de reducere a deficitului şi majorarea unor accize, să se discute şi liniile acestui acord.

Documentul ar putea avea ca idee principală stimularea economiei pentru crearea locurilor de muncă.

Greve în Europa

Grecii sărbătoresc Ziua Muncii prin grevă: feroviarii şi marinarii au oprit lucrul, blocând în porturi inclusiv feriboturile care fac legătura între insule şi continent.

Totodată, manifestaţii de amploare sunt programate la Atena şi în alte oraşe greceşti.

Sute de mii de participanţi anunţă şi sindicatele din Franţa, Italia, şi Cipru la manifestaţiile antiausteritate, din marile oraşe.

Trei sindicate din Ungaria organizează o demonstraţie comună, unde vor reclama faptul că ungurii au salarii mai mici decât media europeană şi vor cere locuri de muncă, un sistem de pensii sustenabil şi legi previzibile.

La Istanbul, mitingul de Ziua Muncii s-a soldat cu ciocniri între poliţie şi manifestanţi, după ce autorităţile au interzis adunările de astăzi, invocând lucrările de renovare ale pieţei unde se ţin, în mod tradiţional, manifestaţiile de 1 Mai.

În Bangladesh, zeci de mii de oameni au cerut, în stradă, să se facă dreptate pentru cei peste 400 de muncitori morţi după prăbuşirea unei clădiri cu ateliere de confecţii, săptămâna trecută.Autor:
Costi Dumăscu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Anamaria Damian
Adăugat:
1 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza