1 februarie - noua sesiune parlamentară. Ce se află pe agendă?

Senatorii şi deputaţii revin de miercuri în legislativ, în prima sesiune parlamentară a anului.

Adăugat: 29 Ianuarie 2023
Ultima actualizare:30 Ianuarie 2023

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Senatorii şi deputaţii se pregătesc pentru reluarea lucrărilor în plen şi în comisii.

Noua sesiune parlamentară, care începe pe 1 februarie, are incluse pe agendă proiecte de lege importante pentru respectarea termenelor din PNRR, precum cele privind educaţia, dar şi reforma pensiilor speciale.

Proiectele noilor legi ale educaţiei se află încă în atenţia experţilor desemnaţi de partidele aflate la guvernare pentru a primi o formă finală, astfel încât, aşa cum au decis liderii coaliţiei, să fie adoptată de executiv până pe 15 februarie, iar în parlament nu mai târziu de 15 martie.

Pensiile de serviciu ocupă un alt proiect de lege care va intra în dezbaterea legislativului, după ce, în forma adoptată de guvern, acestea nu vor mai putea depăşi salariul primit în perioada activă.

Legile educației, în analiza specialiștilor

Multe proiecte de lege în domenii variate, aşteaptă să fie dezbătute şi să primească votul final.

Un pachet legislativ pe care senatorii şi deputaţii îl vor dezbate în această sesiune parlamentară vizează legile educaţiei.

Legea învăţământului preuniversitar şi legea referitoare la învăţământul universitar se află acum în analiza specialiştilor în educaţie din coaliţia de la guvernare, PSD-PNL-UDMR.

Potrivit calendarului stabilit, în februarie acestea ar trebui să treacă de guvern şi apoi în martie să ajungă în parlament pentru a fi adoptate.

Senatorul PSD Vasile Dîncu spunea recent însă că i-a cerut liderului social-democrat Marcel Ciolacu să solicite în coaliţie prelungirea termenului pentru prezentarea legilor educaţiei, pentru mai multe consultări, în timp ce purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, explica faptul că acest calendar al adoptării legilor educaţiei a fost convenit în coaliţie şi se va respecta.

Pensiile de serviciu și rotația premierilor

Un alt proiect de lege care aşteaptă deja la parlament să fie dezbătut şi votat este cel privind pensiile de serviciu pentru mai multe categorii de beneficiari, printre care magistraţi, personal auxiliar din instanţe sau militari.

De asemenea, în perspectiva anului electoral 2024, un alt proiect de lege care aşteaptă votul în parlament este cel care vizează ca minimum o treime dintre candidaţi să fie femei pe listele de la parlamentare şi locale. În paralel, liberalii şi social-democraţii îşi fac planuri pentru momentul rocadei convenite la nivelul coaliţiei de guvernare, adică rotaţia premierilor şi schimbul unor ministere între cele două partide.

Potrivit unui protocol din coaliţia PSD-PNL-UDMR, această rotaţie ar trebui să aibă loc la finele lunii mai.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
29 Ianuarie 2023
Ultima actualizare:
30 Ianuarie 2023


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza