1 aprilie aduce scumpiri la gaze şi carburanţi

Gazele, combustibilii şi ţigările vor fi mai scumpe din prima zi a lunii aprilie. În schimb, scad tarifele la telefonia mobilă, pentru că se reduc aşa numitele tarife de interconectare.

Adăugat: 1 Aprilie 2014
Ultima actualizare:1 Aprilie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Gazele naturale pentru consumatorii casnici, combustibilii şi ţigările se scumpesc de la 1 aprilie.

Tariful gazelor naturale se majorează cu 2% începând cu 1 aprilie pentru consumatorii casnici, conform calendarului de liberalizare a preţului.

Pe de altă parte, fumătorii vor plăti cu până la 50 de bani mai mult pentru un pachet cu ţigări, pentru că intră în vigoare majorarea accizei specifice pentru ţigarete.

În schimb scade valoarea facturii telefonului mobil, dacă vorbim de pe o reţea pe alta, pentru că se reduc foarte mult aşa numitele tarife de interconectare.

Însă tot de la 1 aprilie se aplică şi controversata supraacciză de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil.

Conform calculelor teoretice, prin raportarea la cursul de schimb anunţat pentru accize, de 4,78 lei şi adăugând TVA rezultă o medie a creşterii preţului la pompă de circa 41 de bani pe litru.

Reporterul Radio România Actualităţi,  Alex Lancuzov, a fost  la mai multe benzinării şi transmite că cele mai multe companii petroliere au majorat tarifele la sortimentele de benzină şi motorină, dar există şi excepţii la câteva staţii aparţinând aceleiaşi companii, unde preţurile sunt neschimbate.

Reprezentanţii benzinăriei au spus că nu le-a fost transmisă nicio decizie în acest sens, însă nu este exclus ca majorarea să se efectueze în cursul zilei.

La pompele principalei companii de profil din România sunt afişate preţuri care depăşesc şase lei atât pentru benzină, cât şi pentru litrul de motorină.

De exemplu, benzina standard cu cifră octanică 95 este 6,23 lei la Peco de pe Bulevardul Mihai Bravu, Bucureşti,  o zonă cu o concentraţie foarte mare de benzinării.

Benzina standard este 6,29.

Cu o zi în urmă,  la aceeaşi benzinărie, se vindea litrul de benzină cu 5,82 lei.

Foarte mulţi şoferi au alimentat luni şi astfel s-au format cozi uriaşe.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Alex Lancuzov
Adăugat:
1 Aprilie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza