15 Martie - Ziua maghiarilor de pretutindeni

Marșuri, spectacole de gală, slujbe religioase și depuneri de coroane de flori sunt organizate astăzi în România, de Ziua maghiarilor de pretutindeni.

Adăugat: 15 Martie 2015
Ultima actualizare:16 Martie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Câteva mii de etnici maghiari din judeţul Covasna au participat astăzi la o manifestaţie prilejuită de Ziua maghiarilor de pretutindeni, în municipiul Sfântu Gheorghe.

Evenimentul a început cu o defilare a husarilor călare în centrul municipiului, unde a avut loc adunarea oficială.

Pe străzile din Sfântu Gheorghe au fost purtate două steaguri de mari dimensiuni, unul secuiesc şi altul al Ungariei.

Printre invitaţii la eveniment s-a numărat şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a fost huiduit de mulţime în timpul discursului său.

De asemenea, au fost prezenţi invitaţi din Ungaria.

Festivităţi, spectacole şi ceremonii de comemorare a eroilor revoluţiei maghiare din 1848 au fost programate astăzi şi în Harghita, Mureş, Cluj, Arad sau Bihor.

Sunt programate activităţi de Ziua maghiarilor de pretutindeni

La Sfântu Gheorghe va avea loc un marş festiv spre Piaţa Libertăţii, iar la Monumentul Eroilor Revoluţiei din 1848 vor fi depuse coroane de flori.

La Miercurea Ciuc, la Casa de Cultură va fi organizat un spectacol de gală.

Slujbe religioase şi depuneri de coroane vor fi şi la Târgu Mureş, Bihor şi Cluj.

La Arad vor fi organizate mai multe manifestări în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, la Statuia Libertăţii Ungariei, transmit corespondenții RRA.

Manifestări în Ungaria

În Ungaria, au început, deja, manifestările dedicate sărbătorii naţionale de la 15 Martie, transmite corespondentul RRA in Ungaria, Emil Groza.

Clădirea Parlamentului şi-a deschis porţile în faţa vizitatorilor, care au avut ocazia să urmărească şi o reprezentaţie comună a Gărzii de onoare a legislativului ungar şi a celui polonez, precum şi a forţelor de intervenţie.

În Piaţa Kossuth din faţa Parlamentulu,i va avea loc un ceremonial de arborare cu onoruri militare a Drapelul Ungariei în prezenţa şefului statului ungar, János Áder, şi a preşedintelui legislativului, Laszlo Kover, iar la Muzeul Naţional va fi organizat un program festiv în cadrul căruia vor rosti discursuri premierul Viktor Orban şi primarul general al capitalei ungare, István Tarlós.

Unele organizaţii ale societăţii civile, care au iniţiat în ultima perioadă mai multe acţiuni de protest împotriva guvernului, vor organiza o manifestaţie sub motto-ul "O nouă republică", care va avea loc mâine, în centrul Budapestei.

Ziua de 15 martie este zi de sărbătoare naţională în Ungaria, începând cu anul 1990.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
15 Martie 2015
Ultima actualizare:
16 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza