12 miliarde de euro, alocaţi României pentru infrastructură şi modernizare

România beneficiază de astăzi de unul dintre cele mai mari programe din Uniunea Europeană - ca volum de investiţii - pentru construcţia şi modernizarea autostrăzilor, dar şi pentru aeroporturi, reţele de apă sau de energie.

Adăugat: 10 Iulie 2015
Ultima actualizare:10 Iulie 2015

Politica Romaneasca
Foto: gov.ro
trimite pe mail

Alocarea totală pentru investiţiile prin acest program operaţional este de 12 miliarde de euro, din care 9,5 miliarde fonduri europene şi 2,5 miliarde de euro cofinanţare de la buget.

Comisarul european Corina Creţu a subliniat că, realizate corect, aceste investiţii vor permite României să atingă standardele europene în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor, accesul la apă potabilă din orice sursă publică, punerea în valoare a bogăţiilor naturale, dar şi îmbunătăţirea performanţelor energetice.

Cea mai importantă alocare însă, 6,8 miliarde de euro, este destinată transporturilor, un subiect dureros pentru România, după cum preciza Corina Creţu.

"Aceste investiţii în şosele, autostrăzi, căi ferate şi aeroporturi vor aduce oraşele şi regiunile din România mai aproape de restul Uniunii Europene, uşurându-le astfel accesul la cea mai mare piaţă internă din întreaga lume. Transportul în oraşe este, de asemenea, şi el vizat, pentru că prin acest program se preconizează modernizarea transportului în comun şi promovarea formelor ecologice de transport", a spus Corina Creţu.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări că banii vor fi folosiţi corect şi a spus că guvernul a simţit de această dată că are un partener în Comisia Europeană.

"Sunt bani nerambursabili pe care Comisia Europeană îi acordă şi-i investeşte în România împreună cu statul român. De data asta chiar am simţit că avem parteneri în Comisia Europeană şi chiar au vrut să ne ajute", a susţinut Victor Ponta.

Programul Operaţional Infrastructură Mare asigură finanţarea principalelor priorităţi de dezvoltare a României şi cuprinde proiecte majore, fiind inclus aici şi master planul general de transport.Autor:
Angela Matei
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
10 Iulie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza